Oldal kiválasztása

Miyamoto Musashi egy 17. századi japán szamuráj harcos, kardvívó. A rendkívüli képességekkel megáldott harcos első, halálos kimenetelű párbaját tizenhárom éves korában vívta, tizenhat évesen pedig már részt vett a véres szekigaharai csatában.

Élete során számtalan párbajt vívott, de nem talált legyőzőre. Megírta a kétkardos vívás és a taktika esszenciájának számító híres művét, Az öt elem könyvét, amely manapság is igen népszerű. Az alábbiakban az ő tanácsait olvashatjuk azzal kapcsolatban, hogy hogyan éljünk egy kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet!

1. Fogadd el az életed!

Ha túlságosan sokat aggódsz azon, hogy mit hoz a jövő, akkor az energiádat a stresszre és a szorongásra fogod pazarolni. A belső béke megőrzése érdekében meg kell tanulnod elfogadni az életed.

2. Ne hajszold a boldogságot!

A legszebb dolgok az életben váratlanul történnek. Ne törekedj arra, hogy mindenáron boldog legyél. Értékeld az életed minden pillanatát, ne a tökéletes boldogság pillanatáról ábrándozz állandóan.

3. Ne légy impulzív!

Hallgass a megérzéseidre, mielőtt döntést hoznál vegyél figyelembe minden lehetséges következményt! Ne kapkodj, gondold jól át a dolgokat! Próbálj minden körülmények között kiegyensúlyozott maradni.

4. Ne csak önmagad körül forogjanak a gondolataid!

Mennyi időt eltöltünk azzal, hogy egy tökéletes szelfit készítsünk magunkról. Nem kell dokumentálni minden pillanatot, inkább próbáld meg megélni, átadni magad a boldogságnak. Vedd észre a körülötted lévő világ szépségeit!

5. Ne légy irigy!

Az irigység hatása alatt hajlamos lehetsz a rossz döntések meghozatalára. Ilyenkor az indulataid irányítanak, ne hagyd!

6. Ne kötődj semmihez!

A kötődés romboló megszállottsággá válhat. Ne ragaszkodj görcsösen semmihez az életben!

7. Ne sajnálkozz!

Fogadd el azt, ami már megtörtént, és amin már amúgy sem lehet változtatni. Ne bánkódj, élj a jelenben, összpontosíts az új lehetőségekre!

Olvasd el ezt a cikket is –>  Több mint 40 évvel a megjelenés után énekelték el újra legnagyobb slágerüket, ez talán jobb, mint az eredeti

8. Ne bánkódj, ha megszakad egy kapcsolat vagy barátság!

Az életben minden állandóan változik. Egy bizonyos idő után megszakadnak a régi kapcsolataid, barátságaid, de ne sirasd ezeket. Gondolj minden együtt töltött percre hálásan.

9. Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Ahelyett, hogy összehasonlítanád magad másokkal, gondolj arra, hogy mit értél el eddig az életben. Légy büszke az eddig teljesítményeidre, és lépkedj tovább felemelt fejjel a céljaid felé.

10. Légy nyitott!

Soha ne zárkózz el az új dolgok és új lehetőségek elől, mert akkor te magad leszel az életed legnagyobb akadálya. Hagyd, hogy beáramoljanak az életedbe az új dolgok, csak így fejlődhetsz!

11. Ne légy a környezeted rabja!

Ne fordíts túl nagy figyelmet arra, hogy a legjobb autód, vagy a legnagyobb házad, legjobb munkahelyed legyen. Nem élheted az egész életed a környezeted rabjaként, néha élvezd is azt az életet, amid van!

12. Legyenek racionális igényeid!

Semmi sem tart örökké ebben az életben, ne halmozz tárgyakat az életedben. Egy bizonyos szint elérése után le kell ülni, és élvezni kell az életet, nem érdemes egész életedben jobbra és jobbra vágyni. Légy igényes, de ne túlságosan. Rá fogsz jönni, hogy nem a tárgyak elégítik ki a boldogságod!

13. Légy hálás az Istennek, de ne legyél függő!

Isten segítségedre van abban, hogy megtaláld a helyes utat, de te magad kell megtenned a lépéseket a cél felé, mégpedig egyedül.

14. Ne csak azért vágyj valamire, mert mindenki másnak már van!

Találd meg a saját utad, a saját céljaid, nem vágyhatsz állandóan arra, ami már másnak van. Ha csak azért választasz egy munkahelyet, mert a barátod is jól keres, akkor soha nem fogod azt szenvedéllyel és odaadással csinálni. Az életben az egyik legfontosabb hajtóerő a szenvedély.

Olvasd el ezt a cikket is –>  Egykor pásztorok eledele volt ez a laktató, ízes finomság: a cserászka akár szabad tűzőn vagy bográcsban is elkészíthető

15. Ne félj a haláltól!

El kell fogadnod a halált, hiszen elkerülhetetlen, ne hagyd, hogy az egész életed rettegésben éld miatta.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

Forrás