Oldal kiválasztása

“Nem, nem és nem! Nem, nem bánok semmit sem!” – énekli ezen a felvételen Edith Piaf, már súlyos betegen, mégis szívet tépően gyönyörűen.

A 142 cm magas, 40 kg súlyú “kis verebet” (művészneve, Piaf, a francia argóban verebet jelent) alaposan megpróbálta az élet:

1919-ben szaruhártya-gyulladás következtében megvakult, látását csak hétévesen nyerte vissza, elmondása szerint a Lisieux-i Szent Terézhez intézett imádságoknak és a szent sírjához tett zarándokútnak köszönhetően.

1932-ben megszületett első gyermeke: Marcellina. Édith ekkor 17 éves, a gyerek apja, Louis Dupont pedig 18. A gyerek azonban kétéves korában agyhártyagyulladás következtében meghalt.

Élete nagy szerelme, Marcel Cerdan, kivel alig 2 évet töltöttek együtt, 1949-ben repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette.

Azért ült fel a gépre, hogy Édith New York-i fellépését láthassa. Az énekesnő soha nem tudta kiheverni ezt a tragédiát, magát okolta Marcel haláláért.

Ennek következtében Édith alkoholista lett, amitől élete végéig nem tudott szabadulni. Nemsokára a morfiumra is rászokott, amit először egy kórházban kapott fájdalmai enyhítésére, ugyanis közben autóbalesetet szenvedett.

1952-ben feleségül ment Jacques Pills sanzonénekeshez. Esküvői tanúja Marlene Dietrich volt. Négy évvel később azonban elváltak. 1962. október 9-én, 46 évesen, már nagyon-nagyon betegen feleségül ment a görög származású, 26 éves Théo Sarapo énekeshez akivel együtt többször is fellépett.

Piaf utolsó koncertkörútját „öngyilkos turnénak” is szokták nevezni, hiszen alig tudott lábra állni, több fellépésén is összeesett, mégis, énekelni akart az ő közönségének.

Hasonlóan járt Elvis Presley is, ha az ő egyik utolsó, megrendítő, mégis csodálatos fellépését is látni szeretnéd, ide kattintva megnézheted. Most pedig jöjjön Édith egyik utolsó felvétele:

1963-ban hunyt el, májrákban. Dalaival, hangjával azonban kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után!

Tetszett? Akkor ne felejtsd el megosztani!

Olvasd el ezt a cikket is –>  A hajléktalan férfi élelem után kutatva a kukában egy pénztárcát talált. Nem hiszed el, mit tett vele!