Oldal kiválasztása

Damon Hill a magyaroknak különösen is kedves és jól ismert Forma-1-es versenyző, hiszen Palik László közvetítésének köszönhetően szállóige lett a nevéből. Éppen ma 60 éves.

Már az apja, Graham Hill is kétszeres világbajnok volt, az ő halála után Damon kőművesinasként és futárként is dolgozott. Karrierjét motorversenyzőként kezdte, 1988-ban lépett a Formula–1 előszobájának számító Formula–3000 kategóriába, itt azonban nem sok babér termett számára. 1991-ben kezdett a száguldó cirkuszban, a Williams istálló tesztpilótája lett, s a következő évben – viszonylag későn, 32 évesen – az anyagi nehézségekkel küzdő Brabham csapatnál versenyzőként is bemutatkozhatott.

Első – ráadásul rajt-cél – győzelmét 1993. augusztus 15-én, a Magyar Nagydíjon ünnepelhette. Angliában ezt követően nemzeti hős lett, 1994 után ismét ő nyerte el a BBC Év sportolója díját.

1996-ban nyolc futamgyőzelmet aratva sikerült megnyernie a világbajnokságot, csapattársát, a kanadai Jacques Villeneuve-öt megelőzve.

A Williams azonban nem hosszabbította meg a szerződését, s Damon a nevesebb csapatok ajánlatai ellenére a jobb anyagi feltételeket kínáló, de az előző évadban csak egypontos Arrowshoz szerződött.

A gyenge autóval ő sem tehetett csodát, az 1997-es Magyar Nagydíj utolsó előtti körében, vezető pozícióban műszaki hiba miatt fel kellett adnia az első helyet – szállóige lett, ahogy a tévékommentátor, Palik László hitetlenkedve kiáltotta: „Hova tűnt Damon Hill?!”

1999-ben már nem tudott versenyt nyerni, sőt dobogóra sem állhatott, s a szezon végén visszavonult. 2002-ben az angol Sky televízió szakkommentátora lett, 2006 és 2011 között a brit autóversenyzők klubjának (BRDC) elnöke volt.

Négy gyermeke közül az első Down-szindrómával született, ezért feleségével együtt sokat jótékonykodik a betegséggel kapcsolatos kutatások segítése érdekében. Egyik fia a családi hagyomány követve autóversenyző lett.

Így néz ki most a legendás világbajnok, Damon Hill:

Itt pedig meghallgathatod Palik László felejthetetlen kommentárját, hogy “hova tűnt Damon Hill”:

Oszd meg másokkal is! 

Olvasd el ezt a cikket is –>  Őrület, hogy reagált Tóth Gabi Krausz Gábor győzelmére: mutatjuk, milyen képpel üzent!