Oldal kiválasztása

1986. április 26. örökre bevonul a történelemkönyvek lapjai közé. Ez volt ugyanis az a végzetes dátum, amikor a csernobili atomreaktor 4-es blokkja felrobbant.

A balesetet megelőző nap a kezelőszemélyzet kikapcsolta a reaktor vészhűtési rendszerét, majd a reaktor diszpécseri utasításra még fél napig vészhűtés nélkül üzemelt, így a 4-es reaktorblokknál gőzrobbanás következett be.

A lakosság kitelepítése a sugárszennyezett területről csak 36 órás késéssel kezdődött meg. Május 4-ig a Csernobil körüli 30 kilométeres zónából közel 130 ezer embert telepítettek ki. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, nagyjából 320 ezer négyzetkilométeres területet érintett a robbanássorozat.

A helyszín még több évtizedekkel a katasztrófa után is poszt-apokaliptikus látványt nyújt, ráadásul még mindig magas a sugárzás. Ennek ellenére rengeteg katasztrófaturista látogat el a kérdéses területre. Így tett ez a férfi is, aki levideózta, amit ott talált: nagyon tanulságos végignézni.

Oszd meg, hogy mások is láthassák! 

Olvasd el ezt a cikket is –>  Ez a híres magyar zenész Sáfrány Emese új párja: fotóval leplezték le, ki is ő