Oldal kiválasztása

Az arányokat illetően mindenki szabad kezet kap. Nincsenek pontos mennyiségek a hozzáadott ízesítőket illetően, ezért ajánlott folyamatosan kóstolgatni – egy kis adag lekvárt kiszedni külön csészébe és onnan kiskanalazni, hogy véletlenül se növeljük a készülő lekvár mikróba számát.

1. Vaníliás eperlekvár

A szokásos módon készíted el a lekvár alapot és bátran szórd bele a vaníliaőrleményt, vaníliarúd kikapart belsejéből valamivel kevesebbet.

A vanília kellemesen selymes ízvilágot eredményez, de ehhez érdemes egy kevés citromot is csepegtetni hozzá, hogy ne ess át a ló túloldalára és túl selymes, tompa legyen.

2. Mentás-balzsamecetes eperlekvár

Érdemes valamilyen gyümölcsös balzsamecetet választani, amiből bátran lehet locsolni a fővő eperhez. Emellett tegyél még hozzá összetépkedett friss mentalevelet is. Fantasztikus és feledhetetlen ízélmény.

3. Rózsaborsos eperlekvár

A rózsabors egy piros színű édeskés ízű bogyó, ami amúgy nem bors, csak formájában hasonlít arra. Mivel nincs benne piperin, ezért nem is csíp, mindazonáltal nagyon különleges ízvilágot varázsol a befőttes üvegekbe az eperrel kombinálva.

Ízlés szerint tegyél az eperhez szárított, durvára tört rózsaborsot és kevés citromlevet.

4. Eperlekvár agavé sziruppal

A cukor vagy egyéb édesítő módszer helyett próbáld ki az agavé szirupot. A különlegessége abban rejlik, hogy ugyan nincs sok különbség szénhidrát tartalmat illetően az így készített lekvárban, mégis kissé füstös jelleget ad az egésznek. Nagyon érdekes eredményt kapsz. Tegyél hozzá vaníliát is. Ha szeretnéd kipróbálni, de nem akarsz csalódás esetén sokat bukni, akkor készíts egy kisebb mennyiséggel.

Extra tipp:

Érdemes dzsemfixet (ami lényegében gyümölcspektin) használni, hogy az állag megfelelő legyen. Válaszd a 3:1 cukortakarékos változatot, amellyel steviával, xilittel vagy eritrittel is készíthetsz cukormentes lekvárt.

Oszd meg, hogy mások is elkészíthessék! 

Olvasd el ezt a cikket is –>  10 meglepően okos gondolat Johnny Depptől

(Forrás: tudasfaja)