Oldal kiválasztása

A vörös róka a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó. Megtaláljuk az északi sarkkörtől kezdve egészen a mediterrán vidékekig.

Közép-Amerika és Észak-Afrika néhány részén át, beleértve a nagy ázsiai sztyeppeket is. Hiányzik azonban az Óceániai szigetvilágból, Krétáról, Shetlandról, Elbáról.

Óriási elterjedési területén kívül betelepítették Ausztráliába is, ahol kiválóan meghonosodott. A tájidegen vörös róka számtalan őshonos erszényes faj drasztikus megritkulásában illetve néhány faj kihalásában is nagy szerepet játszott.

Ausztráliába eredetileg a szintén betelepített és a mezőgazdaságra nézve katasztrofális hatású üregi nyúl megritkítása miatt telepítették be.

Ám a rókák számára könnyebb zsákmányt jelentettek és jelentenek ma is az ilyen ragadozókhoz hozzá nem szokott erszényesek.

Magyarországon mindenhol előfordul, alkalmazkodóképessége egészen kiváló: ahogy természetes élőhelyei beszűkültek, úgy költözött be az emberi településekre és mezőgazdasági termőterületekre.

Dacára annak, hogy hazánkban is sok helyen találkozhatunk vele, azért a Balaton partján meglehetősen ritkán tűnik fel.

Azonban egy bátor példány pont a tó partjára merészkedett, és a kamera felvette, milyen különleges mozdulatokat mutatott be.

Szinte teljesen olyan, mintha jógázna: Nézd csak! Neked mi a véleményed? Írd meg kommentben, Facebook oldalunkon!

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

Olvasd el ezt a cikket is –>  Marilyn Monroe-ként tündököl új képein Barta Sylvia: Szandi és Pachmann Péter is alig győzi dicsérni a szuper fotókat