Oldal kiválasztása

Az eredeti slágert 1935-ben írta Seress Rezső, míg a szöveget Jávor László, a 8 Órai Újság bűnügyi riportere jegyezte. A Szomorú Vasárnapot azóta több mint 100 nyelven adták elő.

Svájci, olasz, francia, német újságok vegyesen cikkeztek a “Szomorú vasárnap”-ról. A globális média már „öngyilkos himnusznak” nevezte.

A hangulat Európából átterjedt Amerikába is, ahol a The New York Times már arról számolt be, hogy Budapesten tömegek ugrottak a Dunába a dal hatása miatt.

Magyarországon még ekkor alig ismerték a szerzőpárost, így amikor egy francia úr Pesten ezt a számot kérte, a zongorista nem tudta eljátszani azt.

Végül kiderül, hogy melyik műről van szó, így teljesült az úr kívánsága, ráadásul hanem magával vitte a kottát a párizsi Olimpia színpadára.

A bemutatót követve vált világhírűvé Seress, így a nagyvilág megismerte a szerzőt is.

Ám Magyarországon a szakma még mindig nem tartotta semmire. Seress Rezső 1968-ban, 78 éves korában lett öngyilkos Budapesten.

Ez a hét éves norvég kislány fiatal kora ellenére nagyon intelligensen és érzelmekkel teli adja elő a dalt.

Itt most te is láthatod:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: filantropikum)

Olvasd el ezt a cikket is –>  Ez a különleges tehetségű férfi forradalmi egyediséggel szólaltatja meg Mozart egyik leghíresebb művét