Oldal kiválasztása

A disznótor folyamán szalámit is kell készíteni, mert ilyen finomságot nem kapunk ám a boltban:

Szalámi készítése

Háromnegyed rész sovány disznóhúst és egy negyed rész marhahúst apróra vágunk. Sóval, borssal, paprikával ízlés szerint fűszerezzük. Kézzel jól összegyúrjuk, és marhabélbe nagyon szorosan beletömjük.

Vigyázzunk, hogy a tömésnél semmi hézag ne maradjon, mert különben megromlik a szalámi. A két végét erősen bekötjük, jól besózzuk, és négy-öt napig sós és kissé salétromos vízben tartjuk, közben gyakran megforgatjuk. Miután kivettük, szellős helyen megszárítjuk, majd pár napra füstre akasztjuk. Füstölés után szitált fahamuban meghengergetjük.

Házi szalámi

Három liba csontokról lefejtett comb- és mellehúsához öt kiló csont nélküli disznóhúst (lehet marha is) veszünk, és jól megtisztítjuk minden mócsingtól. A libahúsról a zsírt lefejtjük és a húst éles késsel nagyon apró kockákra vágjuk, majd a húsdarálón kétszer átdaráljuk.

A disznó, vagy marhahúst háromszor daráljuk át. Ízlés szerint, fokhagymát, törött fehér borsot, sót és finomra tőrt salétromot teszünk bele. Ezt a masszát addig gyúrjuk és dagasztjuk, amíg egészen sima lesz, és a kezünkről leválik.

Az apró libazsírkockákat csak közvetlenül a hurkabélbe töltés előtt keverjük a hús közé. A belet nagyon szorosan kell megtölteni. Miután megtöltöttük, a két végét spárgával erősen lekötjük. Három napig nagyon hideg helyen, lehetőleg hűtőszekrényben fagyasztjuk, azután négy napra páclébe tesszük. Onnan kivéve spárgával átkötözzük, illetve fonjuk, és mihelyt egészen megszáradt, négy napra füstre tesszük.

Oszd meg, hogy mások is elkészíthessék! 

(Forrás: bidista)

Olvasd el ezt a cikket is –>  Teréz anya elárulja, mi a legszebb ajándék, a legnagyobb erő, a legszebb nap: