Oldal kiválasztása

Finom és könnyed, minden pörkölthöz csodásan illik:

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • 3 dkg zsír,
  • 1/2 kávéskanál só a tésztához,
  • 1 dkg só a kifőző vízbe.

Elkészítés

A lisztet megszitáljuk, tálba tesszük. A tojást és a tojássárgáját egy félliteres bögrébe ütjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy a folyadék a tojásokkal együtt pontosan 3,5 dl legyen.

Ha sima lisztet használunk, a folyadék mennyisége a tojásokkal együtt 3 dl legyen.

Kb. 4 literes fazekat háromnegyed részéig vízzel töltünk és lefedve felforraljuk, megsózzuk.

Amikor a víz forrni kezd, akkor kezdünk a galuska készítéséhez, de előzőleg kikészítjük a szükséges eszközöket: a galuskaszaggatót, tésztaszűrőt, megfelelő nagyságú lábasba beletesszük a zsírt.

Amikor mindezt előkészítettük, a tojásokat a vízzel egyöntetűvé keverjük, kissé megsózzuk, a liszthez öntjük, fakanállal könnyed, keverő mozdulattal összeállítjuk a tésztát.

Csak addig keverjük, amíg a liszt és a tojásos folyadék egyöntetűvé válik, – a tésztát kiverni, simára dolgozni nem szabad.

Az összekevert galuskát azonnal a vízbe mártott galuskaszaggatóra helyezzük és az erőteljesen forrásban levő vízbe átnyomjuk; a vizet időnként megkevergetjük.

A galuska főzése közben a víz állandóan erőteljesen forrjon. Amint a galuska a víz színére emelkedik, kiszedjük, nagyon jól lecsurgatjuk és a lábasban előkészített forró zsírba tesszük, átkeverjük, ha szükséges, kissé megsózzuk.

Frissen ízletes és könnyű, ezért lehetőleg közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el. A kifőzött galuskát vagy frissen gyúrt tésztát leöblíteni nem szabad.

Ha a galuskát nem azonnal fogyasztjuk, lefedve, forrásban levő víz fölé állítjuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Oszd meg, hogy mások is elkészíthessék! 

(Forrás: ketkes)

Olvasd el ezt a cikket is –>  Kívülről irreálisan keskenynek tűnik ez a ház, de ha meglátod a videót a belsejéről, rögtön be akarsz majd költözni